marți, 25 octombrie 2011

Marinetele și moldovinetele

                Stau cîteodată și mă uit așa retrospectiv la toată politica asta care s-a făcut la noi din `90 încoace și mă întreb: care este  totuși sistemul politic cu care noi moldovenii ne echivalăm?  Să fie oare democratic?  Poate comunist?  Nuștiu...
                Comuniști am avut la putere, democrați avem acum. Ei și ce?  Fie ei comuniști fie ei democrați Republica Moldova dă și vizibil dă  cu  stîngul-n dreptul cam în toate domeniile. Nu învinuiesc nici una din aceste  părți care ne-au guvernat fiindcă noi i-am ales, faptul că ne convine sau nu este altceva, e prea tîrziu să regretăm odată ce am decis, nu suntem noi poporul care să schimbe guvernarea zilnic, ne conformăm de obicei cu totul și dăm din mînă a nepăsare: numa sî nu ni închidî granițîli!...Datul ăsta din mînă e cam vechi la moldoveni, o fi bun el conformismul ăsta umil, dar noi  cam exagerăm și asta nu ne-a încălzit niciodată fie  acum fie cu secole în urmă. Au venit turcii i-am primit noi mai cu greu, rușilor le-a fost mai ușor,  vine Europa,  căreia  încercăm să îi jucam pe dinainte și dacă nu ne convine ceva, că e și normal să nu ne placă totul,  aplecăm privirea mai bine să nu greșim cumva,  că cică de capul plecat sabia nu se atinge,  dar dacă capul cela plecat ar sta mai ridicat și ar privi și el cîteodata mai încruntat, mai plin de mîndrie, că noi dintotdeauna nu am avut de pierdut nimic, oricum altcineva decidea pentru noi dacă era nevoie.  Zic că pentru noi jugul ar fi cea mai potrivită modalitate de guvernare, știu că sunt prea dur, dar cred ca acest lucru a intrat în sînge  deja, ni s-a pus jugul în spate și  înainte, zice unul așa, așa facem, zice altul ca e mai bine așa, așa facem numai să nu îi smintim pe careva,că am cam avut mulți de aceștea care ne-au ținut de căpastru. Imi vine să cred că cineva ne-a programat sa fim așa, să nu deschidem gura nimănui, că acuș stăm în frig sau multe altele, dar ce, alte soluții nu mai sunt?  Probabil că nu, dacă nu le găsim, sau poate nu le căutăm unde trebuie.
Democrația?  Nu pot să o  exlud din ecuație,  este  se pare că este cea mai reușită formă  de guvernare. Noi însă nici pe aceasta nu o putem digera,  nu avem ce face cu atîta libertate, noi o interpretăm cu totul altfel.  Ni s-a oferit posibiliatea să ne alegem noi conducerea, și nici aici nu am reușit să ne dezmiticim, dăm așa  pisica în ograda altuia, de parcă celălalt e mai inspirat. Un regim totalitar la noi poate foarte ușor să se instaleze, e destul ca unul să fie mai inteligent și să înțeleagă ce vor moldovenii și e cam  atît, și fiindcă  moldovenii nu vor nimic ..., ei  vor doar  să fie lăsați în pace să nu li se dea nici o responsabilitate să trăiască duși de cap, că el nu știe cum să se mearga singur. Deaceea nu  văd de ce atîta critică asupra  celor de sus, cred că  trebuie să ne clarificăm ce-i cu noi mai întii, apoi să ne nemulțumeacă faptul ce cei de sus nu ajung la un consens că în cele din urmă cea mai mare parte din vină o avem noi alegatorii,  doar e democrație,  noi avem cuvîntul decisiv.