joi, 17 noiembrie 2011

Mamă, aista-i Ghitler?

Văzusem nu demult  în presă ceva despre Hitler, că defapt nu a murit în 1945, ci a trăit în Argentina pîna în 1962. Că mi-am amintit de Hitler. Cu cîteva luni în urma am mai aflat că dictatorul nazist are un monument în așa numita capitala nordului Republicii Moldova (Bălți), nuștiu dacă Hitler a auzit vreodata de Bălți, dar că are un monument aici, chiar m-a surprins , am un an și ceva decînd sunt în Bălți și nu am știut de asta.                                                       
Cu ceva timp în urmă, mă plimbam prin centrul Bălțului, mergeam pe piața Vasile Alecsandrii și mă îndreptam spre zona unde se află monumentul lui Ștefan cel Mare, aproape de monument o mama ducea de mînă un copil, din cîte mi-am dat seama era clasa a 3-a sau a 4-a, știu că baiatul acela vorbea foarte tare, într-un moment s-a uită la statuia marelui voievod și o întreabă pe maică-sa ” – Mamă, aista-i Ghitler? ”Uite, că Stefan cel Mare a ajuns să fie și Ghitler. Mama sa se uită așa speriată în jur, de parcă se temea de cineva,  și îi zice copilului ” cînd an sî-țî dau un Ghitler în cap, n-ai sî-l poțî duși ”  și-a tras copilul de cateva ori destul de violent de mînecă și au plecat mai departe.
Mă îndoiesc de faptul că baiatul, a mai aflat că totuși acela era Ștefan cel Mare,  ar fi un mare pacăt.  Să nu știut nici mama sa cine e,  nu este exlus.  Oare de ce  un copil de 9-10 ani știe cine e Hitler dar încă nu știe cine e Stefan cel Mare ? De unde ar fi trebuit să afle?