joi, 10 mai 2012

Respiră cinematografia basarabeană?


             Moldovenii au cunoscut gustul cinematografiei autohtone în perioada sovietică. Pîna la destrămarea Uniunii cinematografia a funcţionat într-un ritm normal, bucurînd iubitorii de film cu apariţii constante, filme documentare, artistice sau  fantastice, astfel filmul din Moldova  era recunoscut ca fiind unul de calitate în acest spaţiu imens al URSS-ului. Producţiile cinematografice în acea perioadă urmareau, dupa cum este şi evident, traseul impus de partid şi cu toate că au fost exploatate varii teme linia roşie a propagandei comuniste era peste tot.
           
            După destrămarea colosului sovietic, industria producătoare de filme, deja din  Republica Moldova, a intrat într-un con de umbra chiar stagnîndu-se totalmente.
           
             O rază de lumină în cinematografia moldovenească a adus-o reprezentantul tinerii generaţii de cineaşti Igor Cobileanski mai ales  prin seria de scurt metraje produse în ultimul timp, în care se observă tendinţa de a creea un specific cinematografic în zona pruto-nistriană.
            
             Într-un interviu pentru Dilema Veche explică faptul că realitatea basarabeană este una deosebită, şi deaceea este o gaselniţă din care se pot extrage foarte multe subiecte pentru orice forma de artă nu numai cinematografie.

http://www.kinolondon.com
    „Realitatea basarabeană este una deosebită. Mai bine zis, felul de a fi al oamenilor este deosebit. Descopăr și admir o splendidă mentalitate formată la intersecția a două culturi, cea slavă și cea latină. Sinceritatea rusească și cumințenia românească, amestecate cu alte calități și neajunsuri ale celor două popoare au creat un caracter uman cu un comportament social total diferit de alte zone. Subiectele mele sînt de multe ori inspirate din această realitate. Încerc doar să le universalizez, să le fac înțelese de spectatorii din afară. Și, probabil, cochetez și speculez în același timp, cu umorul care reiese din acțiunile sincere și serioase ale personajelor. Pentru noi însă, acțiunile lor par deseori cel puțin absurde. Și mai e ceva: îmi iubesc personajele, chiar și pe cele negative, care nu prea sînt prezente fizic în filme, dar pe care le intuiesc ca fiind "în afara cadrului", undeva pe-aproape, în satul vecin".

http://www.youtube.com/watch?v=y0qrqsbrA58&feature=related











http://www.youtube.com/watch?v=SuJeL87kN4A

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu